10 grillowych inspiracji, których musisz spróbować
Kiedy słyszymy „grill”, często myślimy o czasie z przyjaciółmi lub bliskimi na świeżym powietrzu. To jasne – często liczy się przede wszystkim wspólnie spędzony czas. Warto jednak poświęcić uwagę również zawartości talerza. Podczas grillowania nie musimy ograniczać się do pospolitej kiełbasy lub karkówki. Możemy wybierać spośród wielu mniej popularnych przepisów na dania, które można przygotować na grillu. Poznaj 10 różnorodnych inspiracji, wśród których są także propozycje dla wegetarian.
Menu:
Grillowany ananas z cynamonem i miodem
Zanim wrzucisz ananasa na ruszt, pokrój go na plastry i posyp cynamonem, a następnie polej miodem. Grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż ananas nabierze złocistego koloru.
Grillowane krewetki z masełkiem czosnkowym
Przed grillowaniem umyj krewetki i osusz je papierowym ręcznikiem. Przygotuj masełko czosnkowe, łącząc masło, czosnek i posiekane zioła. Grilluj krewetki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą różowej barwy. Podawaj z masełkiem czosnkowym.
Szaszłyki z warzywami
Pokrój na kawałki paprykę, cebulę, cukinię i bakłażana. Posyp je solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj przez około 10-15 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
Szaszłyki z tofu i warzywami
Przygotuj kostki tofu, papryki, cukinii i cebuli. Przypraw je ulubionymi ziołami i oliwą. Nadziej na patyczki i grilluj przez około 10-15 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
Pieczarki grillowane z serem feta
Wybierz duże pieczarki i napełnij je kawałkiem sera feta. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony, aż pieczarki staną się miękkie, a ser lekko zarumieniony.
Grillowany ananas z serem halloumi
Przygotuj plastry ananasa i kawałki sera halloumi. Grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż ananas będzie złocisty, a ser delikatnie zrumieniony.
Wegetariańskie kiełbaski z tofu i kaszą
Przypraw kawałki tofu i kaszę jaglaną ulubionymi ziołami i przygotuj wegetariańskie kiełbaski. Grilluj przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące i zrumienione.
Ziemniaki grillowane z boczkiem
Ziemniaki pokrój w plastry, a boczek w paski. Grilluj przez około 10-15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a boczek lekko zrumieniony. Podawaj z ulubionymi sosami.
Sałatka z grillowanych warzyw
Dobierz ulubione warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, cebula i papryka. Grilluj je przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i chrupiące. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj ulubioną mieszankę sałat, młodych listków i ziół oraz polej ulubionym dressingiem.
Grillowany camembert z miodem i orzechami
Camemberta nie krój na mniejsze kawałki, tylko grilluj go w całości z obu stron przez ok. 5 minut. Podawaj z miodem i posiekanymi orzechami.
Przed grillowaniem koniecznie upewnij się, że grill jest czysty, odpowiednio przygotowany i gotowy do użytku. Pozostałości poprzedniej imprezy i przypalone ślady mogą źle wpłynąć na smak potraw i na twoje zdrowie. A to właśnie zdrowie jest jednym z argumentów stojących za tym, by urozmaić grillowe menu i dodać do niego także warzywa i owoce. Nawet jeśli uwielbiasz kiełbaskę z grilla – pamiętaj, że nic nie zastąpi zrównoważonej i zróżnicowanej diety.
Masz swój ulubiony sposób na potrawy z grilla? Podziel się nim, a może uzupełni powyższą listę!
4 wpisy