A może bez mięsa? 5 wegańskich przepisów, które musisz sprawdzić
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Nawet jeśli na co dzień masz je w swojej diecie, to dobra okazja, by wypróbować smakowite wegańskie potrawy. Sprawdź je i przekonaj się, że smakiem i wartościami odżywczymi wcale nie ustępują mięsnym odpowiednikom.
Zupa kokosowa
Składniki:
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i smaż przez 3 minuty w garnku na oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Pokrój pozostałe warzywa, dodaj go garnka i smaż ok. 5 minut. Całość zalej mlekiem oraz bulionem.
- Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Bulion warzywny
Składniki:
- 3 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 natka pietruszki
- ½ korzenia selera
- ½ pora
- ¼ korzenia imbiru
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziele angielskiego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obierz korzeń pietruszki, selera, imbiru oraz marchewkę i wrzuć do dużego garnka razem z czosnkiem, porem i pietruszką. Dodaj przyprawy.
- Przekrój cebulę, podpiecz nad palnikiem, po czym dorzuć do garnka i zalej 2 litrami wody.
- Zagotuj wodę, a następie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Bulion podawaj z makaronem.
Kotlety z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka bułki tartej
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gotuj kalafiora, aż będzie miękki, po czym ostudź go. Posiekaj cebulę i smaż przez 3 minuty w garnku na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Rozdrobnij kalafiora i dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mąką, posiekaną pietruszką i przyprawami.
- Z masy uformuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Kotlety smaż na oliwie 4 minuty z każdej strony.
Burger z buraków
Składniki:
- 2 liście sałaty
- 1 ogórek kiszony
- ¼ pomidora
- 1 burak
- 1 bułka wegańska
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szklanki kaszy gryczanej
- 1 łyżka płatków owsianych
- ½ łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta kolendry
- ½ szklanki bułki tartej
- sos BBQ
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Zetrzyj na tarce buraka, cebulę oraz czosnek, po czym wymieszaj z płatkami, mąką i przyprawami. Ugotuj kaszę i dodaj do mieszanki.
- Uformuj kotleta, obtocz w bułce tartej i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony.
- Przekrój bułkę na pół, posmaruj sosem, nałóż pomidora, ogórka, sałatę oraz kotleta.
Szpinakowe kopytka
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki. Następnie gotuj szpinak w niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie, po czym wyciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
- Posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z oliwą. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy ziemniaki, szpinak, cebulę, mąkę oraz przyprawy.
- Rozwałkuj ciasto, a następnie uformuj kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!
Niezależnie, czy nie jesz mięsa wcale, czy ograniczasz lub świętujesz specjalny dzień - życzymy smacznego!
A gdy będziesz sprzątać kuchnię po uczcie, pamietaj, że w ofercie cleangang znajdziesz ekologiczny płyn do czyszczenia kuchni z certyfikatem V-Label, który gwarantuje, że jest to produkt wegański. Płyny z serii Nature All zdobyły ponadto certyfikaty EU Ecolabel oraz Carbon Neutral. Jeśli, tak jak nam, zależy ci na losie naszej planety - to będzie idealny wybór!
4 wpisy