A może bez mięsa? 5 wegańskich przepisów, które musisz sprawdzić

A może bez mięsa? 5 wegańskich przepisów, które musisz sprawdzić

20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Nawet jeśli na co dzień masz je w swojej diecie, to dobra okazja, by wypróbować smakowite wegańskie potrawy. Sprawdź je i przekonaj się, że smakiem i wartościami odżywczymi wcale nie ustępują mięsnym odpowiednikom.

zupa kokosowa

Zupa kokosowa

Składniki:

  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 cebula 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i smaż przez 3 minuty w garnku na oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez 1 minutę. 
  2. Pokrój pozostałe warzywa, dodaj go garnka i smaż ok. 5 minut. Całość zalej mlekiem oraz bulionem. 
  3. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

bulion warzywny

Bulion warzywny

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 natka pietruszki 
  • ½ korzenia selera
  • ½ pora 
  • ¼ korzenia imbiru 
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziele angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz korzeń pietruszki, selera, imbiru oraz marchewkę i wrzuć do dużego garnka razem z czosnkiem, porem i pietruszką. Dodaj przyprawy. 
  2. Przekrój cebulę, podpiecz nad palnikiem, po czym dorzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. 
  3. Zagotuj wodę, a następie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  4. Bulion podawaj z makaronem. 

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki 
  • ¼ szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki kolendry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • oliwa 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotuj kalafiora, aż będzie miękki, po czym ostudź go. Posiekaj cebulę i smaż przez 3 minuty w garnku na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  2. Rozdrobnij kalafiora i dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mąką, posiekaną pietruszką i przyprawami. 
  3. Z masy uformuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Kotlety smaż na oliwie 4 minuty z każdej strony. 

burger z buraków

Burger z buraków

Składniki:

  • 2 liście sałaty 
  • 1 ogórek kiszony 
  • ¼ pomidora
  • 1 burak
  • 1 bułka wegańska
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki kaszy gryczanej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • ½ łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 szczypta majeranku 
  • 1 szczypta kolendry
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sos BBQ 
  • sól i pieprz 
  • oliwa 

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj na tarce buraka, cebulę oraz czosnek, po czym wymieszaj z płatkami, mąką i przyprawami. Ugotuj kaszę i dodaj do mieszanki.
  2. Uformuj kotleta, obtocz w bułce tartej i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. 
  3. Przekrój bułkę na pół, posmaruj sosem, nałóż pomidora, ogórka, sałatę oraz kotleta.

szpinakowe kopytka

Szpinakowe kopytka 

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 150 g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki. Następnie gotuj szpinak w niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie, po czym wyciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
  2. Posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z oliwą. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy ziemniaki, szpinak, cebulę, mąkę oraz przyprawy. 
  3. Rozwałkuj ciasto, a następnie uformuj kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. 

Smacznego!

Niezależnie, czy nie jesz mięsa wcale, czy ograniczasz lub świętujesz specjalny dzień - życzymy smacznego!

A gdy będziesz sprzątać kuchnię po uczcie, pamietaj, że w ofercie cleangang znajdziesz ekologiczny płyn do czyszczenia kuchni z certyfikatem V-Label, który gwarantuje, że jest to produkt wegański. Płyny z serii Nature All zdobyły ponadto certyfikaty EU Ecolabel oraz Carbon Neutral. Jeśli, tak jak nam, zależy ci na losie naszej planety - to będzie idealny wybór!