A może bez mięsa? 5 wegańskich przepisów, które musisz sprawdzić

Anna Czelewska
20-03-2024
main image

20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Nawet jeśli na co dzień masz je w swojej diecie, to dobra okazja, by wypróbować smakowite wegańskie potrawy. Sprawdź je i przekonaj się, że smakiem i wartościami odżywczymi wcale nie ustępują mięsnym odpowiednikom.

6. Nasz poradnik – nasze produkty. Sprawdź co cleangang używa i poleca! ➡️

blog_1200X800 –.png

1. Zupa kokosowa

Składniki:

  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 cebula 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i smaż przez 3 minuty w garnku na oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez 1 minutę. 
  2. Pokrój pozostałe warzywa, dodaj go garnka i smaż ok. 5 minut. Całość zalej mlekiem oraz bulionem. 
  3. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

 

blog_1200X800 –  – 3.png

2. Bulion warzywny

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 natka pietruszki 
  • ½ korzenia selera
  • ½ pora 
  • ¼ korzenia imbiru 
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziele angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz korzeń pietruszki, selera, imbiru oraz marchewkę i wrzuć do dużego garnka razem z czosnkiem, porem i pietruszką. Dodaj przyprawy. 
  2. Przekrój cebulę, podpiecz nad palnikiem, po czym dorzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. 
  3. Zagotuj wodę, a następie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  4. Bulion podawaj z makaronem.

blog_1200X800 –  – 2.png

3. Kotlety z kalafiora 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki 
  • ¼ szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki kolendry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • oliwa 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotuj kalafiora, aż będzie miękki, po czym ostudź go. Posiekaj cebulę i smaż przez 3 minuty w garnku na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  2. Rozdrobnij kalafiora i dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mąką, posiekaną pietruszką i przyprawami. 
  3. Z masy uformuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Kotlety smaż na oliwie 4 minuty z każdej strony.

blog_1200X800 –  – 1.png

4. Burger z buraków

Składniki:

  • 2 liście sałaty 
  • 1 ogórek kiszony 
  • ¼ pomidora
  • 1 burak
  • 1 bułka wegańska
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki kaszy gryczanej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • ½ łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 szczypta majeranku 
  • 1 szczypta kolendry
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sos BBQ 
  • sól i pieprz 
  • oliwa 

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj na tarce buraka, cebulę oraz czosnek, po czym wymieszaj z płatkami, mąką i przyprawami. Ugotuj kaszę i dodaj do mieszanki.
  2. Uformuj kotleta, obtocz w bułce tartej i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. 
  3. Przekrój bułkę na pół, posmaruj sosem, nałóż pomidora, ogórka, sałatę oraz kotleta.

blog_1200X800 –  – 4.png

5. Szpinakowe kopytka 

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 150 g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki. Następnie gotuj szpinak w niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie, po czym wyciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
  2. Posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z oliwą. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy ziemniaki, szpinak, cebulę, mąkę oraz przyprawy. 
  3. Rozwałkuj ciasto, a następnie uformuj kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. 

Smacznego!

Niezależnie, czy nie jesz mięsa wcale, czy ograniczasz lub świętujesz specjalny dzień - życzymy smacznego!

A gdy będziesz sprzątać kuchnię po uczcie, pamietaj, że w ofercie cleangang znajdziesz ekologiczny płyn do czyszczenia kuchni z certyfikatem V-Label, który gwarantuje, że jest to produkt wegański. Płyny z serii Nature All zdobyły ponadto certyfikaty EU Ecolabel oraz Carbon Neutral. Jeśli, tak jak nam, zależy ci na losie naszej planety - to będzie idealny wybór!

6. Nasz poradnik – nasze produkty. Sprawdź co cleangang używa i poleca:


amountOfBlogposts
Blog banner
7 minAnna Czelewska

Ekologiczne czyszczenie BBQ: po co niszczyć planetę, skoro można tłuszcz?

Sezon grillowy to ten moment, kiedy ludzie zostawiają swoje kuchnie i rzucają się w objęcia ognia, dymu i soczystych kiełbasek. Ale za każdą dobrze wypieczoną kiełbaską, boczusiem, karkóweczką czy pieczarką czai się on… tłuszczowy potwór. Osadza się na rusztach, kapie na trawę, lśni złowrogo na pokrywach. Po plenerowej imprezie zostaje nie tylko wspomnienie pieczonego mięska, warzyw i ślady po winie, ale też… ekologiczna katastrofa.

blog.read

Blog banner
7 minAnna Czelewska

Twoja płytka pamięta PRL? Oto jak ją odświeżyć bez armii detergentów

Jest 2025 rok. Technologia leci w kosmos, AI pisze Ci teksty i myśli za Ciebie, a Ty wciąż masz na balkonie te same płytki, po których dziarsko stąpała ciocia Wiesia w klapkach Kubota, niosąc litrowy słoik kompotu z agrestu. Taaak, te płytki pamiętają czasy PRL-u, a może nawet jeszcze głębszy prequel. I choć nostalgia jest piękna, to mech, osad i 40 lat kurzu już niekoniecznie.

blog.read