Jak odkamienić czajnik?

Marta Mikołajczyk
18-06-2025
main image

Wracasz po ciężkim dniu do domu. Jest już wieczór. Za oknem przyjemny delikatny wiaterek, a Ty masz ochotę usiąść sobie na balkonie i posmakować swojej ulubionej herbaty. Już czujesz ten aromat. Jej smak w ustach. Nie ma co zwlekać. Kierunek kuchnia i zaparzasz herbatę.

Wlewasz wodę do czajnika z dzbanka filtrującego. Włączasz czajnik i czekasz jak się woda zagotuje. Filiżanka już stoi. W niej woreczek  z herbatą. Nic tylko zalać, pozwolić się herbacie zaparzyć i delektować się jej smakiem patrząc w wieczorne niebo.

Woda zagotowana. Zalewasz filiżankę. Patrzysz jak woda wylatuje z czajnika i widzisz jakieś malutkie drobinki z wodą wylatujące. Jakby piasek. Nie. To nie możliwe. Czajnik z pewnością nie był z Tobą na ostatnich wakacjach nad morzem. Nie był? Nie, no nie. Może Ci się przewidziało. Na pewno.  

Po kilku solidnych minutach parzenia nadchodzi wyczekiwany moment pierwszego łyka. Sadowisz się wygodnie w swojej miejscówce na balkonie. Wszystko jest idealnie. Widzisz wieczorne niebo. Wiaterek nie zawodzi swoją delikatnością. Jest ciepło, ale nie gorąco. Tak jak powinno być. Idealne warunki relaksu. Zbliżasz filiżankę do ust… coś musi być w powietrzu, ponieważ aromat herbaty wydaje Ci się trochę inny. Dziwnie inny. Pociągasz pierwszego łyka i… i coś tu jest nie tak. To nie do końca ten smak. Wstajesz i idziesz z filiżanką do kuchni. Sprawdzasz herbatę czy była zaparzana ta z oryginalnego pudełka. Ta sama. Bierzesz kolejnego łyka. Może zwyczajnie zaszło jakieś nieporozumienie. Nie. Nie, nie nie! To nie ten smak!

Przypominasz sobie szybko to przewidzenie piasku w wodzie z czajnika. I stało się. Przeprowadzasz dochodzenie. Wylewasz ostrożnie herbatę z filiżanki i patrzysz na jej dno. Są! Te drobinki. Prawie jak piasek czy małe kamyczki?! Czas sprawdzić czajnik. Wylewasz z niego wodę do zlewu. A z niego leci tych drobinek coraz więcej. Zaglądasz do jego wnętrza i… wygląd jak w kopalni kamienia! Cały czajnik w środku zarośnięty żółto brązowo podobnym kamieniem. Aż Tobą wzdrygnęło. Twój czajnik padł ofiarą kamienia! I co teraz?

W skrócie:

  1. Zacznijmy od samego kamienia. Skąd się on bierze?
  2. Dlaczego ważne jest usuwanie kamienia z czajnika?
  3. Odkamienianie czajnika domowymi sposobami
  4. Gotowe preparaty do odkamieniania czajnika
  5. Jak często odkamieniać czajnik?
  6. Nasz poradnik – nasze produkty. Cleangang używa i poleca

1. Zacznijmy od samego kamienia. Skąd się on bierze?

Każda woda, czy to przefiltrowana, butelkowana, czy z kranu zawiera jakieś ilości wapnia i magnezu. Ich ilość zależy od pochodzenia wody. Jak na razie proste. Oczywiście, ile by nie było wapnia i magnezu w wodzie, kamień będzie się w czajniku zbierał tak czy owak. Zwyczajnie albo zbierze się szybciej lub wolniej. Co jest najczęstszą przyczyną kamienia w czajniku zatem? Twarda woda z kranu.

2. Dlaczego ważne jest usuwanie kamienia z czajnika?

Odkamienianie czajnika powinno być stałą czynnością w Twojej kuchennej rutynie. Może nie tak częstą jak zmywanie naczyń, ani tak odległą jak czyszczenie lodówki, ale jest ono ważne i dla czajnika jako urządzenia oraz dla Ciebie.

  • Bezpieczeństwo – kamień może uszkodzić elementy grzejne czajników elektrycznych (grzałkę) lub spowodować ich wadliwe funkcjonowanie, co w efekcie może się skończyć nawet jakimś poważnym wypadkiem. Oczywiście mowa tu tylko o czajnikach elektrycznych, ale i tak to one obecnie dominują w kuchniach na całym świecie.
  • Ekonomia – może nie jest to intuicyjne, ale bardzo obrośnięty kamień będzie dłużej się nagrzewał, co przełoży się na większe zużycie prądu lub gazu.
  • Pogorszenie smaku – im więcej kamienia będzie w czajniku, tym gorszy smak będą miały napoje z wodą w nim przegotowaną. Dlaczego? Bo nie gotujesz już tylko wody, a wodę z kamieniem. Więc ugotowany kamień nada posmak wodzie.
  • Estetyka – kamień w czajniku wygląda bardzo nieestetycznie. Oczywiście nikt nie zagląda do niego za często… niektórzy wcale… Dodatkowo latające kruszynki w herbacie czy kawie nie zachęcają do jej picia. Nie wspomnę o wstydzie przed gośćmi, którym się napoje z takim dodatkiem serwuje.

w4.webp

3. Odkamienianie czajnika domowymi sposobami

  • Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym

Do odkamieniania czajnika nie ma nic prostszego jak kwasek cytrynowy. Wystarczy wsypać zawartość saszetki do czajnika (są różne sugerowane proporcje i zależą one od własnego doświadczenia i stopnia zakamienienia – jeśli odkamieniasz czajnik co miesiąc, to wystarczą 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego na litr wody). Wystarczy zalać wodą i zagotować. Zostawić zagotowaną wodę w czajniku na godzinę lub dwie. Potem wylać zawartość czajnika i przegotować kilka razy czystą wodą.  

  • Odkamienianie czajnika sodą oczyszczoną

Aby odkamienić czajnik sodą oczyszczoną wsyp 4 łyżeczki sody do czajnika i zalej 1,5 litra wody (czyli mniej więcej maksymalną pojemność większości czajników) i wymieszaj, ale nie gotuj. Pozostaw taką mieszankę na godzinę lub dwie. Po tym czasie wylej roztwór z czajnika i dokładnie go wypłucz.

  • Jak odkamienić czajnik octem

Ocet to kolejny przydatny i skuteczny środek na odkamienianie czajnika dostępny w każdej kuchni. Wystarczy proporcja octu do wody w skali 1:1. Zagotuj taką mieszaninę i pozostaw na minimum godzinę w czajniku. Po tym czasie wylej mieszaninę i wypłucz dobrze czajnik. Jeśli kamienia było bardzo dużo w grubych warstwach i nie cały odszedł, możesz zalać czajnik samym octem i pozostawić go na kilka minut. Potem spróbować doszorować pozostały osad. Pamiętaj, by dobrze wymyć i wypłukać czajnik. Inaczej woda będzie delikatnie kwaskowata przez pierwszych kilka gotowań. Trzeba zaznaczyć, że pomimo skuteczności octu jego minusem jest intensywny i drażniący niektórych zapach.

Wszystkie te domowe metody odkamieniania czajnika są proste, znajdują się w prawie każdej kuchni i są ekologiczne.

4. Gotowe preparaty do odkamieniania czajnika

Oczywiście poza domowymi sposobami są też gotowe preparaty dostępne w każdym supermarkecie i sklepach z małym AGD. Są to środki odkamieniające w saszetkach i butelkowane w płynie. Jedne i drugie rozpuszcza się w wodzie. Proporcje są dobierane względem zakamienienia czajnika, a wskazówki dozowania znajdują się na opakowaniu każdego z preparatów. Często także odkamieniacz do ekspresu jest również przeznaczony do czajników.

5. Jak często odkamieniać czajnik?

Tutaj wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i Twojego wyczucia. Od wody jaką masz i jak często używasz czajnika. Zazwyczaj 1-2 razy w miesiącu wystarczą, by nie dopuścić do osadzenia się kamienia lub grubej jego warstwy.

6. Nasz poradnik – nasze produktu. Cleangang używa i poleca