Jak pokonać zaschnięty tłuszcz i nie stracić przy tym nerwów?

Jak pokonać zaschnięty tłuszcz i nie stracić przy tym nerwów?

Anna Czelewska
18-03-2025
main image

Tłuszcz. Kochasz go, a zarazem nienawidzisz, bo nieziemsko podkręca smaki ale niemal natychmiast idzie w biodra. Chcesz, by z klasą odszedł kiedy skończycie wspólne kulinarne szaleństwa, ale on zostaje… Oblepia ciebie i twoją kuchnię. Zaschnięty na blacie, kuchence czy szafce doprowadza cię do szału. Jak się go pozbyć? Jak skutecznie usunąć tłuszcz, bez uporczywego szorowania i kryzysów nad patelnią?

Bez stresu. Clengang’owy zespół pomoże ci się uporać z wszędobylskim tłustym brudem w kuchni!

W skrócie:

  1. Skąd się bierze zaschnięty tłuszcz i dlaczego się tak upiera? 
  2. Domowe sposoby – czyli jak usunąć tłuszcz bez chemii (i wysiłku) 
  3. A jeśli tłuszcz jest bardziej uparty niż ty 
  4. Jak uniknąć walki z tłuszczem w przyszłości? 
  5. Podsumowanie – masz to! 
  6. Nasz poradnik – nasze produkty. Cleangang używa i poleca: 

1. Skąd się bierze zaschnięty tłuszcz i dlaczego tak się upiera?

Tłuszcz to taki typowy freeloaders – przylepia się do wszystkiego i nie chce odejść. Podczas smażenia wesoło rozpryskuje się po blatach, kuchence, szafkach, a nawet na ścianie, zwłaszcza jeśli zachciało ci się kulinarnych eksperymentów z dużą ilością oleju. A potem? Potem ten tłuściutki afrodyzjak zmienia się w coś, co wymaga więcej wysiłku niż twoje poniedziałkowe wstawanie z łóżka.

Im częściej gotujesz, tym więcej tłuszczu się osadza. A osadzać lubi się wszędzie! Jeśli nie posprzątasz go od razu, przylgnie i zaschnie na dobre, jak stary ramol. Ale nie martw się i nie rezygnuj ze swojej kulinarnej pasji, bo mamy sposoby na zaschnięty tłuszcz. Niektóre naturalne, inne bardziej "z grubej rury", ale wszystkie skuteczne. I choć jedyna rzecz, o której myślisz, kiedy już zadowolisz podniebienie, to: „pie***le, nie sprzątam tego!”, to w głębi duszy wiesz, że to zaklęcie nie uwolni twojej kuchni od zaschniętego tłuszczu. So let’s go!

2. Domowe sposoby – czyli jak usunąć tłuszcz bez chemii (i wysiłku)

Zanim sięgniesz po silny preparat czyszczący, spróbuj kilku sprawdzonych metod i środków, które na pewno znajdziesz w swoim domu. Czasem najlepsze rozwiązania są na wyciągnięcie ręki…

  1. Soda oczyszczona – nie tylko do ciast

Soda to „czarny koń” wśród produktów, nie tylko spożywczych – wyczyści zlew, sedes czy buty i jeszcze sprawi, że naleśniki będą puszyste. Pokona też tłuszcz, no ba! Zrób z niej pastę o konsystencji peelingu (soda + woda w niewielkiej ilości), nałóż na tłustą powierzchnię, zostaw na kilka minut i na koniec przetrzyj  gąbką. To jeden z niezawodnych sposobów na czyszczenie powierzchni w kuchni z przypalonego i zaschniętego tłuszczu. 

2. Ocet – śmierdzi, ale działa

Tak, zapach octu może cię cofnąć do szkolnej stołówki, gdzie mokrą ścierką na równi traktowało się i podłogę i blat, ale moc octu w walce z tłuszczem jest naprawdę imponująca. Spryskaj (to może za dużo powiedziane – po prostu polej) ocet na zabrudzoną powierzchnię, odczekaj chwilę, a potem przetrzyj. I voilà, nawet oporny tłuszcz się podda. Pamiętaj, aby stosować zwykły, czysty ocet, bez smakowych dodatków.

  1. Cytryna – bo tłuszcz nie lubi witaminy C

Cytryna potrafi więcej niż tylko nadawać smaku pieczonej rybie lub wodzie. Bogata jest w kwas cytrynowy, który rozpuszcza tłuszcz, a dodatkowo zostawia przyjemny, świeży zapach. To najbardziej ekologiczna metoda do walki z tłuszczem, choć czasem może się okazać zbyt delikatna. Używaj cytrynę zwłaszcza wtedy, kiedy nie chcesz, żeby twoja kuchnia śmierdziała octem przez resztę dnia. No chyba, że lubisz… 

  1. Gorąca woda i płyn do naczyń – klasyka gatunku

Prościej już się nie da. Wymieszaj gorącą wodę z łagodnym płynem do mycia naczyń. Gorąca woda rozpuści tłuszcz, a płyn do naczyń pomoże go usunąć. Nasącz miękką ściereczkę lub gąbkę, przyłóż ją do zaschniętej tłustej plamy i po kilku minutach wytrzyj. Nie dziw się, ale czasem to wszystko, czego potrzebujesz.

pod2 (1).jpg

3. A co, jeśli tłuszcz jest bardziej uparty od ciebie? 

Czasem tłuszcz robi się tak twardy i „przyspawany” do powierzchni, że masz wrażenie, jakby chciał zostać na zawsze. W tak irytującym przypadku trzeba sięgnąć po cięższy kaliber. Oto, co możesz zrobić?

🧼 Parowa terapia – zagotuj wodę w czajniku i skieruj strumień pary na uciążliwe zabrudzenie. Para wodna doskonale rozmiękczy przypalenia i tłuste plamy, a tobie oszczędzi szorowania. 

🧼 Mocniejszy detergent – jeśli domowe sposoby zawiodły (nie każdemu musi się udać!), sięgnij po coś silniejszego, jak płyn do usuwania tłuszczu. Ale uwaga! Sprawdź najpierw, czy nadaje się do danej powierzchni, bo niektóre mogą być bardziej wrażliwe niż ty po obejrzeniu wzruszającego filmu.

🧽 Magiczna gąbka – jeśli jeszcze nie dane było ci jej użyć, to serio – wypróbuj. Magiczna gąbka działa jak gumka do ścierania, tyle że tłuszczu. Przecierasz i dzieje się magia - kuchenka czy inna ofiara tłustego oprysku wygląda jakby nic się nie wydarzyło. 

💦 Spraye do czyszczenia kuchni – jeśli nie masz czasu na babranie się w sodzie i occie, spraye do czyszczenia kuchennych powierzchni będą twoim najlepszym kumplem. Wystarczy spryskać zabrudzenie, chwilę poczekać i przetrzeć. Są wersje do płyt kuchennych, które usuwają tłuszcz i nie zostawiają smug oraz spraye do blatów i frontów szafek, które radzą sobie nawet z zaschniętymi zabrudzeniami.

🔥 Płyny do odtłuszczania piekarników i kuchenek – jeśli twoja kuchenka wygląda, jakby przeszła przez kulinarny armagedon, użyj specjalnych płynów do usuwania przypaleń i zaschniętego tłuszczu. Wystarczy spryskać zabrudzenie, chwilę odczekać i przetrzeć – bez szorowania do upadłego. No i będziesz mieć pewność, ze oprócz brudu pozbędziesz się przy okazji bakterii i wirusów. 

🧽 Mleczka i żele do czyszczenia trudnych zabrudzeń – świetnie sprawdzają się w usuwaniu tłustych osadów na kuchence, zlewie czy piekarniku. Wystarczy nanieść niewielką ilość, odczekać kilka minut i przetrzeć gładką gąbką lub ściereczką z mikrofibry.

UWAGA: Korzystając ze specjalistycznych środków czystości, stawiaj na produkty ekologiczne! Masz wybór.

4. Jak uniknąć walki z tłuszczem w przyszłości?

Mówią, że najlepsze sprzątanie jest wtedy, kiedy nie trzeba nic robić. No tak się nie da… Możesz jednak zapobiec przejęciu przez tłuszcz kontroli nad twoją kuchnią, niewiele się męcząc. Poznaj kilka trików:

✔️ Szybkie czyszczenie zaraz po gotowaniu – tak byłoby idealnie, choć nie zawsze się dzieje. Ale jeśli czujesz, że masz w sobie iskierkę dyscypliny perfekcyjnej pani/pana domu, rozpal z niej ogień! Weź miękką gąbkę i przetrzyj otłuszczone powierzchnie od razu po gotowaniu. Oszczędzisz na cytrynach! 

✔️ Pokrywki na garnki i patelnie – nie pozwól, żeby tłuszcz pryskał wszędzie. Używaj pokrywek - są jak parasol dla twojej kuchni.

✔️ Papier do pieczenia na szafkach – jeśli nie masz zabudowy po sufit i nie chcesz, żeby górne szafki były pokryte tłustym nalotem, połóż na nich papier do pieczenia lub gazetę. Wymieniasz go raz na jakiś czas i problem znika. Sposoby naszych babć czasami są najskuteczniejsze.

✔️ Czyszczenie okapu – zaprawdę, nikt o tym nie pamięta, ale to właśnie on powinien zbierać opary, wśród których są drobinki tłuszczu. Jeśli nie działa jak należy, to cały tłuszcz osadza się na kuchennych powierzchniach. Wyczyść okap i go używaj!

5. Podsumowanie – masz to!

Zaschnięty tłuszcz może być uparty i trudny do usunięcia, ale ty, dzięki kilku livehackom, możesz być zabójczo skuteczna niczym Winston Wolf z ”Pulp Fiction”. Już wiesz, że kilka domowych produktów i trików sprawi, że uporczywy tłuszcz z łatwością się od ciebie odczepi, a twoja kuchnia będzie wyglądać jak z katalogu. No dobra, może nie jak z katalogu, ale przynajmniej nie jak po wybuchu w nadmorskiej smażalni w Mielnie. A świętując swoją wygraną nad tłuszczem kuchennym pamiętaj, że w trakcie walki spaliłaś też co nieco kalorii, łącząc przy okazji przyjemne z pożytecznym! 

6. Nasz poradnik – nasze produkty. Cleangang używa i poleca: