Jak grillować bez grilla w domu. Czyli grillowanie w czterech kątach

Anna Czelewska
14-05-2025
main image

Jest pogoda. Jest słoneczko. Chce się grillować. Ale gdzie? Czasu za bardzo nie ma na wypad za miasto. Do rodzinki lub na działkę też nie ma jak. A ślinka cieknie. W Twojej głowie karkóweczka i żeberka tańczą w marynacie na ruszcie ramię w ramię ze skrzydełkami i udkami podrygującymi w rytmie cancan’a na węgielkach barwiących języczkami ciepła ich skórkę złocistym brązem. Co za widok! Czujesz ten zapach! Czujesz ten smak! Tylko… tylko tego grilla nie ma przed Tobą. A w brzuchu burczy jakby jedzenia od tygodnia nie widział. Przynajmniej nie takiego. Mięsko z grilla to jest to. Nic mu nie dorówna… szczególnie jak się o nim myśli. Jest niby balkon….ale… No właśnie. Akurat u Ciebie na osiedlu nie można robić grilla na balkonie. Klapa. I co tu zrobić? Jak grillować bez grilla i to jeszcze w domu?

Zawsze jest jakieś wyjście. Nie musisz przecież wyjeżdżać na działkę czy za miasto, by zagłębiać zęby w soczystych potrawach z grilla. Nie każdy musi jeść mięso więc „potrawy” brzmiały tutaj bardziej uniwersalnie. Ale nie obraź się, jak w większości będzie przewijać się tutaj to, co najbardziej z grillowaniem się kojarzy… czyli właśnie mięcho! To co nam pozostało? Jak to, co… kuchnia! Większość z nas ma w niej przecież piekarnik. I to on da nam spełnienie tego marzenia z początku artykułu.

W skrócie:

  1. Nie mam grilla! Czyli piekarnik na ratunek  
  2. Jak działa grill w piekarniku, czyli zrozumieć  
  3. Czyszczenie piekarnika po grillowaniu
  4. Jak nie piekarnikiem to patelnią
  5. Domowe grille elektryczne
  6. Nasz poradnik – nasze produkty. Cleangang używa i poleca

1. Nie mam grilla! Czyli piekarnik na ratunek  

Piekarnik to najprostsza alternatywa dla tradycyjnego grillowania. Z pewnością nie zastąpi on grilla węglowego czy grilla gazowego, ale da Ci danie grillowane zaspokajające Twoje kubki smakowe.  

Zacznijmy może od tego czego grillowaniem w piekarniku nie osiągniesz:

  • Atmosfery prawdziwego grillowania. Niestety. Nie ma tego całego eventu i atrakcji związanej ze wspólnym biesiadowaniem i przygotowywaniem potrawy. Szczególnie na zewnątrz. Chyba, że zabierzesz swój piekarnik na wycieczkę, podłączysz do generatora mocy i… no właśnie… nie rozwijajmy tej myśli dalej.
  • Zapachu. Chodzi o zapach palącego się węgla i wymieszanego z nim zapachu piekących się potraw. Tego nie da się zastąpić. A zapach przecież też jest ważny i przywołuje wspomnienia.
  • Smaku. Nie ma co tu się łudzić. Smak z grilla tradycyjnego jest o niebo lepszy. Ma to też związek z palącym się węglem i jego zapachem. Tej kombinacji nie odwzorujesz w piekarniku.

To teraz trochę pozytywów grillowania w piekarniku:

  • Grillowanie w piekarniku jest niezwykle proste. Wystarczy wybrać odpowiednią opcję i… i koniec. Tyle z całej filozofii.
  • Nie musisz nic rozpalać.
  • Nie musisz kupować węgla i rozpałki.
  • Nie musisz pilnować, by żar nie przygasł.
  • Mniej zachodu i brudu.
  • Nie musisz się z domu ruszać (dla tych co nie lubią za często wychodzić i wyjeżdżać)

2. Jak działa grill w piekarniku, czyli zrozumieć  

W większości piekarników ciepło rozchodzi się od góry, a nie jak w tradycyjnych grillach, od spodu. Sprawia to, że cokolwiek nie będziesz grillować będzie miało zawsze soczysty i pełny smak. Ma to też swoje zalety w kwestii zdrowia, bowiem soki nie kapią na źródło ciepła… chyba, że masz odwróconą grawitację w piekarniku… wróćmy na ziemię… przez co nie przypalają się i nie wydzielają różnych substancji szkodliwych dla zdrowia. Większość obecnych modeli piekarników ma automatyczne wyłączenie grzałki po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, co jest wielkim plusem nad tradycyjnymi grillami.

Jest również kilka funkcji ułatwiających grillowanie w piekarniku:

Mały grill czyli grill o małej powierzchni to funkcja wykorzystywana do mniej wymagających potraw, potrzebujących delikatniejszego podejścia i lekkiego podpieczenia.

Duży grill czyli grill o dużej powierzchni to już ciężkie działo do zadań typowo grillowych, jak karkówka, żeberka, kiełbasy, kurczak i wszystko co potrzebuje solidnego pieczenia i nakładu energii.

Niektóre modele piekarników mają dodatkowo funkcje super lub turbo grilla, dzięki którym w przyspieszonym tempie przygotujesz duże kawałki mięsa.

Funkcja grilla z wentylatorem pozwala rozdmuchać ciepłe powietrze po piekarniku po całej potrawie. W takim trybie wentylator działa naprzemiennie z grzałką. Możesz tej funkcji używać do potraw mniej i bardziej wymagających.

nad3.webp

3. Czyszczenie piekarnika po grillowaniu

Czyszczenie piekarnika po grillowaniu nie jest nikogo ulubioną czynnością. Nie oszukujmy się. Gdyby piekarnik był jak papierowe, jednorazowe talerzyki to byłoby super… tylko trochę drogawa impreza jak na jednorazowy użytek. Nie ma się jednak co załamywać. Wystarczy, że wyjmiesz ruszt z piekarnika. Spryskasz go odpowiednim preparatem, jak środek do czyszczenia rusztu grillowego i użyjesz szczotki do czyszczenia grilla. A jak sobie poradzić ze środkiem piekarnika? Skoro jest środek do czyszczenia rusztu grillowego, to jest i środek do czyszczenia grilla i piekarnika. Użyj go. Całe czyszczenie piekarnika po grillowaniu nie zajmie Ci więcej niż 15-20 minut!

4. Jak nie piekarnikiem to patelnią

Dla tych, co mają nieco uboższą wersję kuchni, gdzie piekarnik nie został przewidziany, są alternatywy. Cały czas możesz się cieszyć grillowanymi potrawami! Są przecież patelnie! Wystarczy zaopatrzyć się w specjalnie do tego przeznaczone patelnie do grillowania. Rozróżnisz je po rowkach imitujących ruszt po jej wewnętrznej stronie. Ciężko je pomylić z czymś innym. Przygotowanie potraw na takich patelniach jest bardzo proste. Musisz tylko uważać na pryskający na boki tłuszcz oraz pilnować ręcznie temperatury (w niektórych modelach płyt indukcyjnych i ceramicznych możesz ustawić stałą temperaturę grzania) i samej potrawy, aby się nie spaliła.

5. Domowe grille elektryczne

Dla tych, co lubią trochę bardziej pokombinować i chcą mieć swój dedykowany sprzęt do grillowania, ale bez tradycyjnego grilla lub piekarnika, ciekawym rozwiązaniem są grille elektryczne. Są o niebo lepsze od patelni. Mniejsze od piekarnika, a mają czasami więcej funkcji dedykowanych do grillowania niż piekarnik i są od piekarnika tańsze… w większości tańsze…  od patelni już nie. Na dodatek są wersje grilli elektrycznych z górną klapą przykrywającą potrawę od góry i piekącą ją z obu stron (grzałki na spodzie i w klapie), jak i grille bez pokrywy, płaskie. Dla kustoszy są też modele posiadające kamienną płytę. Przy tych urządzeniach jest tak dużo opcji, ile producentów i pomysłów na udoskonalenie doznania grillowania.

Jedyne co Ci teraz pozostaje, to wycieczka do najbliższego sklepu. Kupienie kawałka mięcha i warzyw…. I dalej już chyba wiesz co robić…

6. Nasz poradnik – nasze produkty. Cleangang używa i poleca: