Jak myślisz, że dobranie mebli do kuchni czy nawet lodówki było proste, to tutaj dostaniesz małej czkawki. Jasne… Powiesz, że o czym tu gadać. Przecież od razu było mówione, że będzie w kuchni płyta do zabudowy i piekarnik. Pod te sprzęty dobierane były meble. Tak wszystko zostało zmontowane i koniec. Nie ma przecież co tu kminić i się rozdrabiać. O czym my w ogóle gadamy. Proste?! Nie! Za łatwo by było!
To, że się wybrało płytę do zabudowy nie znaczy, że już po kłopocie. Czy wiesz ile jest różnych rodzajów płyt do zabudowy? Wiesz czym się różnią? Jakie funkcje mają poszczególne płyty grzewcze? To na szybko: rodzajów płyt grzewczych jest kilka i każdy z rodzajów płyt ma od groma różnych modeli, w różnym przedziale cenowym, z różnymi udogodnieniami… Teraz już możesz brać coś na ból głowy… Weź najlepiej podwójną dawkę, bo to nie koniec…
W skrócie:
- Podstawa wyboru płyty kuchennej
- Rodzaje płyt kuchennych?
- Czyszczenie płyt kuchennych, czyli którą płytę grzewczą łatwiej wyczyścić
- Nasz poradnik – nasze produkty. Cleangang używa i poleca.
1. Podstawa wyboru płyty kuchennej
Absolutną podstawą wyboru płyty kuchennej jest rodzaj instalacji jaki jest dostępny w Twojej kuchni. Jeśli posiadasz instalację gazową możesz wybrać płytę gazową lub jeśli oprócz instalacji gazowej masz też gniazdko na prąd, płyta indukcyjna lub ceramiczna operująca na prądzie z gniazdka też jest w Twoim zasięgu. Nie wszystkie płyty indukcyjne i ceramiczne mają taką opcję podłączenia co wprowadza znaczne ograniczenia w ich funkcjonowaniu o czym będzie trochę niżej. Dodatkowo jeśli masz podłączenie do gazu i prądu możesz też pokusić się o hybrydę. Natomiast jeżeli posiadasz tylko instalację elektryczną to Twój wybór zawęża się do płyt ceramicznych i płyt indukcyjnych. To jest ten moment gdzie już dostajesz zawrotów… Weź kolejną dawkę proszka na ból głowy.
2. Rodzaje płyt kuchennych?
Czas sobie wytłumaczyć jakie to rodzaje płyt są dostępne na rynku i czym się charakteryzują. Główne rodzaje płyt kuchennych zostały już nadmienione wcześniej i na nich się skoncentruję.
Płyta gazowa
Płyta kuchenna podłączana jest do instalacji gazowej w kuchni. Zaskoczenia w tym stwierdzeniu nie było. Jest wyposażona w standardowe palniki gazowe jak dawne kuchnie z piekarnikiem, jeśli ktoś je jeszcze pamięta. Obecne modele gazowych płyt grzewczych jednak dalece odbiegają od tych starych, wysłużonych kuchni. Teraźniejsze wzornictwo jest nowoczesne, atrakcyjne i funkcjonalne. Główna różnica to fakt, że płyta jest płytą, a nie całą kuchnią. Musisz pamiętać, że do podłączenia płyty gazowej wymagana jest wentylacja w pomieszczeniu. Jest to bezdyskusyjne.
Patrząc na dostępne modele wizualnie można spotkać płyty ze stali i szkła. Wiadomo oczywiście, że szkło wygląda o wiele lepiej i w sumie wspomnienie stalowej płyty jest tylko dlatego…, że jest, i dlatego, że jest bardziej ekonomiczna. Ma ładnie wyglądać i pasować.
Drugą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to ruszt. Nie. To nie grill! To nie piekarnik! Ruszt to ta magiczna konstrukcja utrzymująca garnki i patelnie nad płomieniem. To nie film fantastyczny gdzie garnuszki lewitują nad ogniem… jeszcze nie ta epoka. Masz do wyboru ruszt żeliwny i emaliowany. Od razu podpowiem… wybieraj żeliwny. Wytrzymalszy i lepszy. Niestety emalia ma to do siebie, że z czasem potrafi purchleć i się łuszczyć. Dlaczego? Długie oddziaływanie dużych temperatur. Na dodatek podpowiem, że jak jesteś w sklepie i patrzysz na ruszty, a mają one różne kształty, to weź z półki obok garnek i postaw go na nich. Poprzymierzaj. Zobacz, który ruszt jest stabilniejszy. Nie ważne czy jest to ruszt żeliwny czy emaliowany.
Zobacz też rozmieszczenie i wielkości palników na płycie gazowej. Tak, by Ci było wygodnie. Standardowo płyty gazowe, jak i inne płyty mają jeden wielki palnik, dwa średnie i jeden mały. Oczywiście płyty ceramiczne i płyty indukcyjne nie mają palników tylko oczka.
Wybierając płytę gazową warto zainwestować w model posiadający zabezpieczenie przeciwypływowe, czyli odcinające dopływ gazu w razie zgaśnięcia płomienia w palniku. Bezpieczeństwo zawsze na pierwszym miejscu.
Należy też wspomnieć, że istnieją płyty gazowe z palnikami schowanymi pod górną warstwą szkła. Przypominają one od góry płyty ceramiczne i indukcyjne swoją gładką powierzchnią. Konstrukcyjnie jednak bardzo się od nich różnią.
Płyty ceramiczna
Nowocześnie wyglądająca i prosta płyta kuchenna. Zasilana prądem. Pod specjalną, gładką, bardzo wytrzymałą pokrywą ceramiczną kryją się najczęściej spirale elektryczne odpowiadające za grzanie. Zamiast spiral elektrycznych można też, chociaż bardzo rzadko, spotkać inne formy grzewcze, ale o nich nie ma się co tutaj rozwodzić. To nie opis specyfikacji technicznych. Płyta ceramiczna posiada zazwyczaj cztery pola grzewcze, analogicznie do płyty gazowej. Podczas grzania, jak i po nim, pole w koło pola grzewczego pozostaje chłodne i bezpieczne dla dotyku. Kontrola pól grzewczych odbywa się za pomocą przycisków dotykowych wbudowanych w płytę. Obecne na rynku płyty ceramiczne mają też wiele różnych funkcji kontroli pól grzewczych, ale najprzydatniejszą funkcją jest chyba zabezpieczenie przeciw dzieciom (tak zwana blokada) oraz, w zależności od modelu, czujnik smażenia.
Jak już zostało to wspomniane wcześniej są modele pozwalające podłączyć płytę ceramiczną do normalnego gniazdka z prądem 220v oraz do siły 300-400V, czyli dużej mocy. Zazwyczaj przy opcji zwykłego gniazdka 220V spada moc grzania pól grzejnych i nie są dostępne funkcje dodatkowe, jak mocniejsze lub szybsze grzanie.
Płyta indukcyjna
Płyty indukcyjne są jednymi z najpopularniejszych płyt kuchennych. Ich działanie opiera się na indukcji elektromagnetycznej, czyli wymianie energetycznej między cewką, a garnkiem, mówiąc ogólnie. Zmiany pola elektromagnetycznego powodują rozgrzewanie garnka i znajdującej się w nim potrawy. Oczywiście jest to ogromne uproszczenie, ale najważniejsze jest w tym wszystkim to, że płyty indukcyjne są energooszczędne, a sama technologia indukcji jest dość nowa.
Musisz pamiętać jednak, że do płyty indukcyjnej musisz mieć odpowiednie garnki i patelnie. Inaczej nie będzie nic działać. Odpowiednie zestawy znajdziesz dostępne w każdym sklepie, a jedyne co musisz sprawdzić, to to czy dany komplet nadaje się na płytę indukcyjną.
Tak jak w przypadku płyt ceramicznych płyta pozostaje zimna poza obszarem pola grzewczego, ale… różnica jest taka, że całe pole się nie nagrzewa, a jedynie obszar bezpośrednio dotykający garnek.
Sterowanie płytą odbywa się przez panel dotykowy. Różne modele mogą posiadać różne funkcje dodatkowe, jak podgrzewanie potraw, utrzymywanie temperatury, smażenie itd. Oczywiście, jak i w przypadku płyt ceramicznych, większość płyt indukcyjnych posiada funkcję blokady, czyli zabezpieczenie przeciw dzieciom. Niektóre modele posiadają także możliwość podłączenia przez WiFi lub synchronizacji z okapem.
Kwestia podłączenia i ograniczeń z tym związanych jest analogiczna do płyt ceramicznych.
3. Czyszczenie płyt kuchennych, czyli którą płytę grzewczą łatwiej wyczyścić
Mamy sprzęt, to trzeba o niego dbać. Płyta kuchenna jest najczęściej używanym urządzeniem w kuchni, przebija ją chyba tylko lodówka, którą otwiera się i zamyka non stop wrzucając coś na ząb, robiąc posiłki czy biorąc schłodzone napoje. Na dodatek podczas gotowania nie za bardzo przejmujemy się porządkiem i zabrudzeniami. Szok naszych kulinarnych występów dociera do nas po gotowaniu… jak już patrzymy na te przyschnięte plamy i przypalone kawałki.
Zdecydowanie najbardziej kłopotliwą do wyczyszczenia jest płyta gazowa. Dlaczego? Palniki wystają poza płytę. Jest sporo nierówności w koło palników gdzie może się zbierać brud i tym samym trudniej go usunąć. Żeliwne elementy ciężej wyczyścić, ponieważ są chropowatymi elementami. Sam palnik składa się z kilku części gdzie zaschnięte plamy się tworzą i skrobanie czy mycie sprawia więcej trudności. Do tego dochodzi ruszt, który również wymaga wyczyszczenia i niekiedy ostrego skrobania czy użycia szczotki. Wyjątkiem od tego są płyty gazowe z palnikami schowanymi pod szkłem płyty, wizualnie z wierzchu nie różniące się od płyt indukcyjnych czy ceramicznych.
Płyty indukcyjne i ceramiczne są pod względem czyszczenia o wiele prostsze. Płaska powierzchnia znacząco ułatwia czyszczenie. Do pozbycia się mocno przywierających zabrudzeń wystarczy mleczko czyszcząco-polerujące do płyt grzewczych razem ze ściereczką z mikrofibry czy gąbką. Do bardziej uporczywych przypaleń, tylko dlatego by się nie męczyć szmatką czy gąbką… ułatwiajmy sobie życie… wystarczy użyć skrobaka.
Czy było gładko? Nie. Czy udało się choć trochę przybliżyć wybór płyty i jakieś podstawowe informacje o nich? Może. Wybór i tak należy do Ciebie.